ciasto malinowo orzechowe
Bez pieczenia,  Ciasta,  Na szybko,  Z owocami

Ciasto malinowo-orzechowe bez pieczenia

Kilka dni nowego roku ju┼╝ za nami. Ciasta ┼Ťwi─ůteczne i noworoczne dawno ju┼╝ si─Ö ulotni┼éy (albo si─Ö zadomowi┼éy na naszym brzuchu lub udach ­čśë ). A mo┼╝e zosta┼éo Ci troch─Ö orzech├│w i masz w zamra┼╝alniku zapasy malin? Je┼Ťli tak, to dodaj jeszcze kilka sk┼éadnik├│w i ciasto malinowo-orzechowe b─Ödzie gotowe ­čÖé

Poni┼╝ej zamieszczam przepis na szybkie w wykonaniu ciasto malinowo-orzechowe bez pieczenia. Pomi─Ödzy malinami a orzechami s─ů jeszcze banany i bita ┼Ťmietana. Maliny mo┼╝esz zast─ůpi─ç innymi owocami, a bit─ů ┼Ťmietan─Ö innym kremem.

Przepis

Sk┼éadniki na blaszk─Ö ├ś26cm

Sp├│d

daktyle0,5 szkl.
orzechy i pestki (słonecznik, ziemne, płatki migdałów, pestki dyni2 szkl.
sok z cytryny1 łyżka
kakao1 łyżka
Banany pokrojone w plastry2 sztuki

Bita ┼Ťmietana

┼Ťmietanka 30% lub 36% dobrze sch┼éodzona400 ml
serek mascarpone dobrze schłodzony250g
miód1 łyżka

Wierzch

maliny (u mnie mrożony grys)ok. pół szklanki
melon pokrojony w kostkęok. pół szklanki
pokruszone ziarna kakaowca (opcjonalnie)1 łyżeczka

Wykonanie

  1. Daktyle zalej wrz─ůtkiem. Pozostaw na ok. 10 minut.
  2. Odlej prawie ca┼é─ů wod─Ö i zblenduj na g┼éadk─ů mas─Ö.
  3. Orzechy i pestki rozdrobnij.
  4. Do rozdrobnionych orzech├│w dodaj past─Ö daktylow─ů, kakao i sok z cytryny. Dok┼éadnie wymieszaj.
  5. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wymieszan─ů mas─ů wyklej dno blaszki.
  7. Banany pokrój na plasterki i wyłóż na ciasto.
  8. Ubij ┼Ťmietan─Ö z serkiem mascarpone i miodem. W tym celu mo┼╝e si─Ö przyda─ç wpis o bitej ┼Ťmietanie.
  9. Ubit─ů ┼Ťmietan─Ö wy┼é├│┼╝ na ciasto.
  10. Na wierzch wyłóż maliny i pokrojonego w kostkę melona. Możesz użyć innych owoców.
  11. Dla dekoracji ciasto mo┼╝esz posypa─ç kruszonym kakao.
  12. Po przygotowaniu ciasto nale┼╝y przechowywa─ç w lod├│wce.
daktyle po namoczeniuorzechy
zmielone orzechyskładniki w misce
skladniki po wymieszaniusp├│d z bananami

Na zakończenie

Ciasto malinowo-orzechowe mo┼╝na ┼éatwo przerobi─ç na inne smaki, zamieniaj─ůc maliny na inne owoce lub bit─ů ┼Ťmietan─Ö na inny krem. Sp├│d ciasta zawiera mieszank─Ö orzech├│w i pestek. Zmieniaj─ůc ich rodzaje i proporcje, mo┼╝esz uzyska─ç za ka┼╝dym razem inny niepowtarzalny smak.

Spodoba┼é Ci si─Ö ten przepis? A mo┼╝e masz jakie┼Ť pytania lub sugestie? Podziel si─Ö tym w komentarzu poni┼╝ej lub napisz do mnie wiadomo┼Ť─ç na paulina@deserybezcukru.pl. Mo┼╝esz te┼╝ skorzysta─ç z gotowego formularza o tutaj.

Je┼Ťli nie chcesz przegapi─ç innych przepis├│w, to zapisz si─Ö do newslettera, a od razu otrzymasz darmowy e-book z przepisami na szybkie s┼éodkie przek─ůski. Obserwuj mnie r├│wnie┼╝ na Facebooku i Instagramie.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
wso
wso
5 miesi─Öcy temu

Bardzo fajny przepis, musz─Ö spr├│bowa─ç. Zawsze mia┼éem s┼éabo┼Ť─ç do ciast z orzechami ­čśë

trackback
5 miesi─Öcy temu

[…] doskona┼é─ů baz─ů do przygotowania innych ciast, tort├│w i deser├│w. U┼╝y┼éam go do przygotowania ciasta malinowo – orzechowego. Obserwuj mnie na Facebooku, a niczego nie […]