ciasteczka ma┼Ťlane
Ciasteczka i babeczki,  Na szybko,  Z lod├│wki,  Z pieczeniem

Ciasteczka ma┼Ťlane – najprostszy przepis

Te ciasteczka ma┼Ťlane s─ů super kruche i delikatne. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. A je┼Ťli mowa o dzieciach, to wycinanie ciasteczek na pewno im si─Ö spodoba. Przecie┼╝ to sama frajda. Przyjemne z po┼╝ytecznym, no i zabawy co niemiara ­čÖé W zale┼╝no┼Ťci od u┼╝ytej foremki do wycinania, np. gwiazdka ԺɴŞĆ lub choinka ­čÄä oraz dodaj─ůc kakao i/lub przyprawy korzenne, ciasteczka ma┼Ťlane mog─ů zast─ůpi─ç pierniki bo┼╝onarodzeniowe (przeczytaj wi─Öcej w sekcji Uwagi i kwestie techniczne). Ciasteczka w kszta┼écie zaj─ůczk├│w mog─ů ozdobi─ç wielkanocny st├│┼é. Serduszka s─ů za to uniwersalne ­čĺÖ.

Ciasteczka możesz również wykorzystać jako ozdobę np. do deserów w pucharkach (polecam sernik na zimno). Namówiłam? No to do dzieła!

Przepis

Potrzebne narz─Ödzia

  • miska (opcjonalnie) – ja zagniatam ciasto w misce, a dopiero potem przek┼éadam na stolnic─Ö
  • stolnica
  • wa┼éek
  • foremki do wykrawania ciasta
  • blaszka
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

Składniki na 2 blaszki

zimne masło200 g
m─ůka pszenna (typ 650) i/lub kukurydziana370 g
jajko1 szt.
syrop klonowy2 łyżki
s├│lszczypta

Wykonanie

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto
  2. Na stolnicy rozwa┼ékuj ciasto (ca┼ée lub cz─Ö┼Ť─ç) na grubo┼Ť─ç ok. 5 mm
  3. Teraz mo┼╝esz nastawi─ç piekarnik na 180┬░C
  4. Wykrawaj dowolne kształty
  5. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz w temp. 180°C ok. 25-28 minut

Uwagi i kwestie techniczne

Je┼Ťli mas┼éo b─Ödzie zbyt ciep┼ée, to ciasto mo┼╝e zacz─ů─ç si─Ö klei─ç i rozwarstwia─ç podczas wa┼ékowania. Zalecam wtedy owin─ů─ç ciasto w foli─Ö i w┼éo┼╝y─ç do lod├│wki na 15-20 minut.

Z podanych sk┼éadnik├│w wyjd─ů dwie blachy ciasteczek, dlatego te┼╝ mo┼╝esz wykorzysta─ç tylko cz─Ö┼Ť─ç ciasta, a reszt─Ö zamrozi─ç. Kiedy tylko b─Ödzie okazja, np. niespodziewana wizyta go┼Ťci, to wtedy ciasto wystarczy tylko rozwa┼ékowa─ç, powykrawa─ç i upiec.

Do ciasta mo┼╝esz u┼╝y─ç zar├│wno m─ůk─Ö pszenn─ů jak i kukurydzian─ů w r├│┼╝nych proporcjach. Dodanie m─ůki kukurydzianej powoduje, ┼╝e ciasteczka b─Öd─ů bardziej delikatne. Je┼Ťli u┼╝yjesz tylko m─ůki kukurydzianej, to ciasteczka b─Öd─ů wtedy bezglutenowe.

Je┼Ťli chcesz zrobi─ç ciasteczka kakaowe lub doda─ç przypraw korzennych, to zmniejsz w├│wczas odpowiednio ilo┼Ť─ç m─ůki.

Na zakończenie

Podany przepis mo┼╝esz dowolnie modyfikowa─ç. Dodanie np. imbiru, cynamonu i kardamonu spowoduje, ┼╝e ciasteczka nabior─ů ┼Ťwi─ůtecznego smaku. Zamiast wykrawa─ç ciasteczka, rozwa┼ékowane ciasto mo┼╝esz upiec w formie na tart─Ö. Tak wi─Öc wystarczy wtedy na┼éo┼╝y─ç dowolny krem lub bit─ů ┼Ťmietan─Ö, udekorowa─ç owocami i deser b─Ödzie gotowy.

Wolisz ciasteczka takie jak w przepisie, czy jednak zmienisz lub dodasz co┼Ť od siebie? Ch─Ötnie si─Ö o tym dowiem. Podziel si─Ö tym w komentarzu lub napisz do mnie maila na  paulina@deserybezcukru.pl.

Spodoba┼é Ci si─Ö przepis i nie mo┼╝esz doczeka─ç si─Ö kolejnych? Zapisz si─Ö do newslettera, a z pewno┼Ťci─ů pierwsza si─Ö o nich dowiesz. Przy okazji, na Twoj─ů skrzynk─Ö mailow─ů od razu wy┼Ťl─Ö Ci darmowy e-book z przepisami na kilka szybkich s┼éodkich przek─ůsek. Obserwuj mnie r├│wnie┼╝ na Facebooku i Instagramie.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
20 dni temu

[…] ciasteczka ma┼Ťlane najlepiej z tego przepisu lub orzeszki […]