ciasteczka maślane
Ciasteczka i babeczki,  Na szybko,  Z lodówki,  Z pieczeniem

Ciasteczka maślane – najprostszy przepis

Te ciasteczka maślane są super kruche i delikatne. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. A jeśli mowa o dzieciach, to wycinanie ciasteczek na pewno im się spodoba. Przecież to sama frajda. Przyjemne z pożytecznym, no i zabawy co niemiara 🙂 W zależności od użytej foremki do wycinania, np. gwiazdka ⭐️ lub choinka 🎄 oraz dodając kakao i/lub przyprawy korzenne, ciasteczka maślane mogą zastąpić pierniki bożonarodzeniowe (przeczytaj więcej w sekcji Uwagi i kwestie techniczne). Ciasteczka w kształcie zajączków mogą ozdobić wielkanocny stół. Serduszka są za to uniwersalne 💙.

Ciasteczka możesz również wykorzystać jako ozdobę np. do deserów w pucharkach (polecam sernik na zimno). Namówiłam? No to do dzieła!

Przepis

Potrzebne narzędzia

  • miska (opcjonalnie) – ja zagniatam ciasto w misce, a dopiero potem przekładam na stolnicę
  • stolnica
  • wałek
  • foremki do wykrawania ciasta
  • blaszka
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

Składniki na 2 blaszki

zimne masło200 g
mąka pszenna (typ 650) i/lub kukurydziana370 g
jajko1 szt.
syrop klonowy2 łyżki
sólszczypta

Wykonanie

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto
  2. Na stolnicy rozwałkuj ciasto (całe lub część) na grubość ok. 5 mm
  3. Teraz możesz nastawić piekarnik na 180°C
  4. Wykrawaj dowolne kształty
  5. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz w temp. 180°C ok. 25-28 minut

Uwagi i kwestie techniczne

Jeśli masło będzie zbyt ciepłe, to ciasto może zacząć się kleić i rozwarstwiać podczas wałkowania. Zalecam wtedy owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 15-20 minut.

Z podanych składników wyjdą dwie blachy ciasteczek, dlatego też możesz wykorzystać tylko część ciasta, a resztę zamrozić. Kiedy tylko będzie okazja, np. niespodziewana wizyta gości, to wtedy ciasto wystarczy tylko rozwałkować, powykrawać i upiec.

Do ciasta możesz użyć zarówno mąkę pszenną jak i kukurydzianą w różnych proporcjach. Dodanie mąki kukurydzianej powoduje, że ciasteczka będą bardziej delikatne. Jeśli użyjesz tylko mąki kukurydzianej, to ciasteczka będą wtedy bezglutenowe.

Jeśli chcesz zrobić ciasteczka kakaowe lub dodać przypraw korzennych, to zmniejsz wówczas odpowiednio ilość mąki.

Na zakończenie

Podany przepis możesz dowolnie modyfikować. Dodanie np. imbiru, cynamonu i kardamonu spowoduje, że ciasteczka nabiorą świątecznego smaku. Zamiast wykrawać ciasteczka, rozwałkowane ciasto możesz upiec w formie na tartę. Tak więc wystarczy wtedy nałożyć dowolny krem lub bitą śmietanę, udekorować owocami i deser będzie gotowy.

Wolisz ciasteczka takie jak w przepisie, czy jednak zmienisz lub dodasz coś od siebie? Chętnie się o tym dowiem. Podziel się tym w komentarzu lub napisz do mnie maila na  paulina@deserybezcukru.pl.

Spodobał Ci się przepis i nie możesz doczekać się kolejnych? Zapisz się do newslettera, a z pewnością pierwsza się o nich dowiesz. Przy okazji, na Twoją skrzynkę mailową od razu wyślę Ci darmowy e-book z przepisami na kilka szybkich słodkich przekąsek. Obserwuj mnie również na Facebooku i Instagramie.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
7 miesięcy temu

[…] ciasteczka maślane najlepiej z tego przepisu lub orzeszki […]