bita smietana
Bez pieczenia,  Desery,  Na szybko,  Z lod贸wki,  Z owocami

Bita 艣mietana z truskawkami w 333 sekundy

Pami臋tam, 偶e w czasach mojego dzieci艅stwa bita 艣mietana by艂a rarytasem. Zw艂aszcza ta z puszki wyciskana prosto do buzi 馃崶. Na deserach tworzy艂a taki 艂adny wzorek, by艂a sztywna i bardzo s艂odka. Dodawali艣my j膮 do lod贸w lub jedli艣my sam膮 bezpo艣rednio z puszki gdy mama nie patrzy艂a 馃槈

Dzisiaj jestem bardziej 艣wiadoma i czytam sk艂ady produkt贸w dost臋pnych w sklepach dlatego takiej bitej 艣mietany z puszki albo z proszku nie kupi臋. Wol臋 j膮 zrobi膰 sama, bo przynajmniej wiem, co do niej dodaj臋. A co najwa偶niejsze, wykonanie jest bardzo proste i trwa tylko kilka minut.

Zapraszam na klasyk臋 – bita 艣mietana z truskawkami. Oczywi艣cie bez cukru 馃檪 „Ej… to b臋dzie nies艂odkie.” – Nic bardziej mylnego! Zerknij do sk艂adnik贸w i zobacz, co u偶y艂am w zamian.

Przepis

Sk艂adniki na oko艂o 3 – 4 porcje

艣mietanka 30% lub 36% dobrze sch艂odzona400ml
serek mascarpone dobrze sch艂odzony250g
mi贸d/syrop klonowy1 – 2 艂y偶ki

Dodatkowo, czyli nieobowi膮zkowo, ale warto

truskawki lub inne owoce (mog膮 by膰 mro偶one)15 sztuk
suszone daktyle6 sztuk
kruszone kakao1 艂y偶ka

Wykonanie

Zanim przyst膮pisz do wykonania deseru pami臋taj, 偶e 艣mietanka oraz serek mascarpone musz膮 by膰 dobrze sch艂odzone (przynajmniej przez kilka godzin w lod贸wce). W przeciwnym razie czas ubijania 艣mietanki mo偶e si臋 wyd艂u偶y膰 lub 艣mietana mo偶e si臋 zwarzy膰. Misk臋 oraz mieszad艂a, kt贸re b臋dziesz u偶ywa膰, mo偶esz schowa膰 do lod贸wki na ok. 15 – 30 minut. Do ubijania u偶y艂am miksera z dwoma mieszad艂ami. Deser polecam przygotowa膰 tu偶 przed podaniem. Je艣li chcesz deser przygotowa膰 kilka godzin wcze艣niej, to koniecznie zerknij do sekcji „Uwagi i kwestie techniczne”, w kt贸rej podpowiadam co zrobi膰, 偶eby 艣mietana d艂u偶ej zachowa艂a sw贸j kszta艂t.

  1. 艢mietan臋 wlej do miski i ubijaj przez oko艂o p贸艂 minuty na niskich lub 艣rednich obrotach.
  2. Zwi臋ksz obroty do najwy偶szych i ubijaj przez 1-2 minuty a偶 troch臋 zg臋stnieje.
  3. Nast臋pnie zmniejsz obroty, dodaj mi贸d i dodawaj po troch臋 serka mascarpone i dalej ubijaj.
  4. Po dodaniu ca艂ego serka na powierzchni 艣mietany powinny si臋 pojawi膰 charakterystyczne fale.
  5. Po wy艂膮czeniu miksera masa powinna zostawa膰 na pi贸rkach, a po nabraniu 艂y偶k膮 powinna by膰 sztywna. Je艣li tak nie jest, to nale偶y nadal ubija膰. A je艣li si臋 lekko rozwarstwi艂a, a wcze艣niej by艂a sztywna, to znaczy, 偶e ubijanie trwa艂o za d艂ugo. W takim wypadku 艣mietan臋 jeszcze mo偶na uratowa膰. Nale偶y doda膰 艂y偶k臋 lub dwie zimnej kwa艣nej 艣mietany 18% i wymiesza膰 (wystarczy tylko kilka obrot贸w miksera lub wymiesza膰 r臋cznie).
Bita 艣mietana - fale

Dekorowanie

Do przygotowania deseru u偶y艂am kieliszk贸w o pojemno艣ci 250 ml.
Suszone daktyle pokroi艂am na drobne kawa艂eczki i podzieli艂am na trzy porcje. Daktyle mo偶na zast膮pi膰 suszonymi morelami lub rodzynkami.
U偶y艂am truskawek mro偶onych, ale mo偶na r贸wnie偶 u偶y膰 艣wie偶ych. Zamiast truskawek do deseru 艣wietnie pasuj膮 inne owoce, np. pokrojone w kostk臋 mango lub melon, a na wierzchu bor贸wki ameryka艅skie lub porzeczki.

  1. Na sp贸d kieliszka na艂贸偶 ok. 1 – 2 艂y偶ek bitej 艣mietany.
  2. Na bit膮 艣mietan臋 po艂贸偶 trzy truskawki. (mog膮 by膰 w ca艂o艣ci lub pokrojone)
  3. Na truskawki po艂贸偶 bit膮 艣mietan臋, staraj膮c si臋 wype艂ni膰 miejsca pomi臋dzy truskawkami.
  4. Na bit膮 艣mietan臋 po艂贸偶 dwie truskawki i pokrojone daktyle
  5. Uzupe艂nij kieliszek reszt膮 bitej 艣mietany
  6. Udekoruj kruszonym ziarnem kakao lub p艂atkami migda艂owymi, kruszonymi orzechami itp.
  7. Zjedz od razu 馃檪

Poni偶ej zamieszczam powy偶sze kroki i wizualizacj臋 warstw w formie graficznej.

bita 艣mietana-warstwy

Uwagi i kwestie techniczne

艢mietanka i serek mascarpone

  • Zar贸wno 艣mietanka jak i serek mascarpone musz膮 by膰 dobrze sch艂odzone. Produkty prosto ze sklepowej lod贸wki mog膮 nie by膰 dostatecznie sch艂odzone i 艣mietanka si臋 zwarzy.
  • Zawarto艣膰 t艂uszczu w 艣mietance powinna wynosi膰 30% i wi臋cej. Im bardziej t艂usta 艣mietanka, tym d艂u偶ej zachowa sw贸j kszta艂t po ubiciu. 艢mietana z ni偶sz膮 zawarto艣ci膮 t艂uszczu si臋 nie ubije.
  • 艢mietanka ma by膰 艣mietank, a nie 艣mietan膮. Obydwie r贸偶ni膮 si臋 od siebie procesem produkcji. W skr贸cie 艣mietanka jest s艂odka i przeznaczona w艂a艣nie do deser贸w, ubijania, natomiast 艣mietana jest kwa艣na i przeznaczona do zup, sos贸w itp.

Proces ubijania 艣mietanki i przygotowania deseru

  • W zale偶no艣ci od Twojego urz膮dzenia ubijaj膮cego (mikser z dwoma mieszad艂ami, planetarny lub r臋czna trzepaczka) poszczeg贸lne fazy ubijania 艣mietanki b臋d膮 trwa艂y kr贸cej lub d艂u偶ej. Wa偶ne jest, 偶eby obserwowa膰 i reagowa膰.
  • Je艣li chcesz deser przygotowa膰 wcze艣niej, to u偶yj 艣mietanki 36% lub utrwal j膮 偶elatyn膮 (rozpuszczon膮 偶elatyn臋 pod koniec ubijania wlewamy do 艣mietanki). W贸wczas bita 艣mietana d艂u偶ej zachowa sw贸j kszta艂t. Zalecane proporcje to 1 艂y偶eczka 偶elatyny rozpuszczona w nieca艂ych 3 艂y偶kach gor膮cej wody na 250 ml 艣mietanki. W naszym przypadku (400 ml 艣mietanki + 250 g mascarpone) nale偶y rozpu艣ci膰 ok. 3 艂y偶eczki 偶elatyny w 1/3 szklanki gor膮cej wody. Przestudzon膮 (w temperaturze naszego cia艂a) 偶elatyn臋 nale偶y doda膰 pod sam koniec ubijania.
  • Moim zdaniem deser warto przygotowa膰 tu偶 przed podaniem. W贸wczas nie trzeba si臋 martwi膰 czy ubita 艣mietana po kilku, kilkunastu godzinach opadnie. Nale偶y zwr贸ci膰 r贸wnie偶 uwag臋 na to, 偶e truskawki lub inne owoce po d艂u偶szym kontakcie z bit膮 艣mietan膮 zaczynaj膮 j膮 zabarwia膰 lub puszcza膰 sok, co mo偶e wp艂yn膮膰 na estetyk臋 deseru.

Na zako艅czenie

Przedstawiony przeze mnie przepis na bit膮 艣mietan臋 wzbogacon膮 serkiem mascarpone jest doskona艂膮 baz膮 do przygotowania innych ciast, tort贸w i deser贸w. U偶y艂am go do przygotowania ciasta malinowo – orzechowego. Obserwuj mnie na Facebooku, a niczego nie przegapisz.

Mam nadziej臋, 偶e przekona艂am Ci臋 do samodzielnego wykonania bitej 艣mietany, a wersja z zast膮pieniem cukru miodem przypad艂a Ci do gustu. Je艣li tak si臋 sta艂o, to podziel si臋 tym wpisem ze swoimi znajomymi. Jeste艣 u mnie pierwszy raz? Zerknij tutaj, gdzie przede wszystkim opisuj臋 moje podej艣cie do przygotowywania deser贸w bez cukru.

Posz艂o szybko i g艂adko, czy mia艂a艣 jakie艣 problemy z przygotowaniem deseru? Podziel si臋 tym w komentarzu poni偶ej. A mo偶e masz jakie艣 pytania lub sugestie? Napisz do mnie wiadomo艣膰 na paulina@deserybezcukru.pl lub skorzystaj z gotowego formularza o tutaj.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
11 miesi臋cy temu

[…] ciasto mo偶esz upiec w formie na tart臋. Tak wi臋c wystarczy wtedy na艂o偶y膰 dowolny krem lub bit膮 艣mietan臋, udekorowa膰 owocami i deser b臋dzie […]

trackback
1 rok temu

[…] Ubij 艣mietan臋 z serkiem mascarpone i miodem. W tym celu mo偶e si臋 przyda膰 wpis o bitej 艣mietanie. […]

WTW
WTW
1 rok temu

Przepis petarda, zamierzam przetestowac dzis po poludnu