bita smietana
Bez pieczenia,  Desery,  Na szybko,  Z lod├│wki,  Z owocami

Bita ┼Ťmietana z truskawkami w 333 sekundy

Pami─Ötam, ┼╝e w czasach mojego dzieci┼ästwa bita ┼Ťmietana by┼éa rarytasem. Zw┼éaszcza ta z puszki wyciskana prosto do buzi ­čŹą. Na deserach tworzy┼éa taki ┼éadny wzorek, by┼éa sztywna i bardzo s┼éodka. Dodawali┼Ťmy j─ů do lod├│w lub jedli┼Ťmy sam─ů bezpo┼Ťrednio z puszki gdy mama nie patrzy┼éa ­čśë

Dzisiaj jestem bardziej ┼Ťwiadoma i czytam sk┼éady produkt├│w dost─Öpnych w sklepach dlatego takiej bitej ┼Ťmietany z puszki albo z proszku nie kupi─Ö. Wol─Ö j─ů zrobi─ç sama, bo przynajmniej wiem, co do niej dodaj─Ö. A co najwa┼╝niejsze, wykonanie jest bardzo proste i trwa tylko kilka minut.

Zapraszam na klasyk─Ö – bita ┼Ťmietana z truskawkami. Oczywi┼Ťcie bez cukru ­čÖé „Ej… to b─Ödzie nies┼éodkie.” – Nic bardziej mylnego! Zerknij do sk┼éadnik├│w i zobacz, co u┼╝y┼éam w zamian.

Przepis

Sk┼éadniki na oko┼éo 3 – 4 porcje

┼Ťmietanka 30% lub 36% dobrze sch┼éodzona400ml
serek mascarpone dobrze schłodzony250g
mi├│d/syrop klonowy1 – 2 ┼éy┼╝ki

Dodatkowo, czyli nieobowi─ůzkowo, ale warto

truskawki lub inne owoce (mog─ů by─ç mro┼╝one)15 sztuk
suszone daktyle6 sztuk
kruszone kakao1 łyżka

Wykonanie

Zanim przyst─ůpisz do wykonania deseru pami─Ötaj, ┼╝e ┼Ťmietanka oraz serek mascarpone musz─ů by─ç dobrze sch┼éodzone (przynajmniej przez kilka godzin w lod├│wce). W przeciwnym razie czas ubijania ┼Ťmietanki mo┼╝e si─Ö wyd┼éu┼╝y─ç lub ┼Ťmietana mo┼╝e si─Ö zwarzy─ç. Misk─Ö oraz mieszad┼éa, kt├│re b─Ödziesz u┼╝ywa─ç, mo┼╝esz schowa─ç do lod├│wki na ok. 15 – 30 minut. Do ubijania u┼╝y┼éam miksera z dwoma mieszad┼éami. Deser polecam przygotowa─ç tu┼╝ przed podaniem. Je┼Ťli chcesz deser przygotowa─ç kilka godzin wcze┼Ťniej, to koniecznie zerknij do sekcji „Uwagi i kwestie techniczne”, w kt├│rej podpowiadam co zrobi─ç, ┼╝eby ┼Ťmietana d┼éu┼╝ej zachowa┼éa sw├│j kszta┼ét.

  1. ┼Ümietan─Ö wlej do miski i ubijaj przez oko┼éo p├│┼é minuty na niskich lub ┼Ťrednich obrotach.
  2. Zwi─Öksz obroty do najwy┼╝szych i ubijaj przez 1-2 minuty a┼╝ troch─Ö zg─Östnieje.
  3. Nast─Öpnie zmniejsz obroty, dodaj mi├│d i dodawaj po troch─Ö serka mascarpone i dalej ubijaj.
  4. Po dodaniu ca┼éego serka na powierzchni ┼Ťmietany powinny si─Ö pojawi─ç charakterystyczne fale.
  5. Po wy┼é─ůczeniu miksera masa powinna zostawa─ç na pi├│rkach, a po nabraniu ┼éy┼╝k─ů powinna by─ç sztywna. Je┼Ťli tak nie jest, to nale┼╝y nadal ubija─ç. A je┼Ťli si─Ö lekko rozwarstwi┼éa, a wcze┼Ťniej by┼éa sztywna, to znaczy, ┼╝e ubijanie trwa┼éo za d┼éugo. W takim wypadku ┼Ťmietan─Ö jeszcze mo┼╝na uratowa─ç. Nale┼╝y doda─ç ┼éy┼╝k─Ö lub dwie zimnej kwa┼Ťnej ┼Ťmietany 18% i wymiesza─ç (wystarczy tylko kilka obrot├│w miksera lub wymiesza─ç r─Öcznie).
Bita ┼Ťmietana - fale

Dekorowanie

Do przygotowania deseru u┼╝y┼éam kieliszk├│w o pojemno┼Ťci 250 ml.
Suszone daktyle pokroi┼éam na drobne kawa┼éeczki i podzieli┼éam na trzy porcje. Daktyle mo┼╝na zast─ůpi─ç suszonymi morelami lub rodzynkami.
U┼╝y┼éam truskawek mro┼╝onych, ale mo┼╝na r├│wnie┼╝ u┼╝y─ç ┼Ťwie┼╝ych. Zamiast truskawek do deseru ┼Ťwietnie pasuj─ů inne owoce, np. pokrojone w kostk─Ö mango lub melon, a na wierzchu bor├│wki ameryka┼äskie lub porzeczki.

  1. Na sp├│d kieliszka na┼é├│┼╝ ok. 1 – 2 ┼éy┼╝ek bitej ┼Ťmietany.
  2. Na bit─ů ┼Ťmietan─Ö po┼é├│┼╝ trzy truskawki. (mog─ů by─ç w ca┼éo┼Ťci lub pokrojone)
  3. Na truskawki po┼é├│┼╝ bit─ů ┼Ťmietan─Ö, staraj─ůc si─Ö wype┼éni─ç miejsca pomi─Ödzy truskawkami.
  4. Na bit─ů ┼Ťmietan─Ö po┼é├│┼╝ dwie truskawki i pokrojone daktyle
  5. Uzupe┼énij kieliszek reszt─ů bitej ┼Ťmietany
  6. Udekoruj kruszonym ziarnem kakao lub płatkami migdałowymi, kruszonymi orzechami itp.
  7. Zjedz od razu ­čÖé

Poni┼╝ej zamieszczam powy┼╝sze kroki i wizualizacj─Ö warstw w formie graficznej.

bita ┼Ťmietana-warstwy

Uwagi i kwestie techniczne

Śmietanka i serek mascarpone

  • Zar├│wno ┼Ťmietanka jak i serek mascarpone musz─ů by─ç dobrze sch┼éodzone. Produkty prosto ze sklepowej lod├│wki mog─ů nie by─ç dostatecznie sch┼éodzone i ┼Ťmietanka si─Ö zwarzy.
  • Zawarto┼Ť─ç t┼éuszczu w ┼Ťmietance powinna wynosi─ç 30% i wi─Öcej. Im bardziej t┼éusta ┼Ťmietanka, tym d┼éu┼╝ej zachowa sw├│j kszta┼ét po ubiciu. ┼Ümietana z ni┼╝sz─ů zawarto┼Ťci─ů t┼éuszczu si─Ö nie ubije.
  • ┼Ümietanka ma by─ç ┼Ťmietank─ů, a nie ┼Ťmietan─ů. Obydwie r├│┼╝ni─ů si─Ö od siebie procesem produkcji. W skr├│cie ┼Ťmietanka jest s┼éodka i przeznaczona w┼éa┼Ťnie do deser├│w, ubijania, natomiast ┼Ťmietana jest kwa┼Ťna i przeznaczona do zup, sos├│w itp.

Proces ubijania ┼Ťmietanki i przygotowania deseru

  • W zale┼╝no┼Ťci od Twojego urz─ůdzenia ubijaj─ůcego (mikser z dwoma mieszad┼éami, planetarny lub r─Öczna trzepaczka) poszczeg├│lne fazy ubijania ┼Ťmietanki b─Öd─ů trwa┼éy kr├│cej lub d┼éu┼╝ej. Wa┼╝ne jest, ┼╝eby obserwowa─ç i reagowa─ç.
  • Je┼Ťli chcesz deser przygotowa─ç wcze┼Ťniej, to u┼╝yj ┼Ťmietanki 36% lub utrwal j─ů ┼╝elatyn─ů (rozpuszczon─ů ┼╝elatyn─Ö pod koniec ubijania wlewamy do ┼Ťmietanki). W├│wczas bita ┼Ťmietana d┼éu┼╝ej zachowa sw├│j kszta┼ét. Zalecane proporcje to 1 ┼éy┼╝eczka ┼╝elatyny rozpuszczona w nieca┼éych 3 ┼éy┼╝kach gor─ůcej wody na 250 ml ┼Ťmietanki. W naszym przypadku (400 ml ┼Ťmietanki + 250 g mascarpone) nale┼╝y rozpu┼Ťci─ç ok. 3 ┼éy┼╝eczki ┼╝elatyny w 1/3 szklanki gor─ůcej wody. Przestudzon─ů (w temperaturze naszego cia┼éa) ┼╝elatyn─Ö nale┼╝y doda─ç pod sam koniec ubijania.
  • Moim zdaniem deser warto przygotowa─ç tu┼╝ przed podaniem. W├│wczas nie trzeba si─Ö martwi─ç czy ubita ┼Ťmietana po kilku, kilkunastu godzinach opadnie. Nale┼╝y zwr├│ci─ç r├│wnie┼╝ uwag─Ö na to, ┼╝e truskawki lub inne owoce po d┼éu┼╝szym kontakcie z bit─ů ┼Ťmietan─ů zaczynaj─ů j─ů zabarwia─ç lub puszcza─ç sok, co mo┼╝e wp┼éyn─ů─ç na estetyk─Ö deseru.

Na zakończenie

Przedstawiony przeze mnie przepis na bit─ů ┼Ťmietan─Ö wzbogacon─ů serkiem mascarpone jest doskona┼é─ů baz─ů do przygotowania innych ciast, tort├│w i deser├│w. U┼╝y┼éam go do przygotowania ciasta malinowo – orzechowego. Obserwuj mnie na Facebooku, a niczego nie przegapisz.

Mam nadziej─Ö, ┼╝e przekona┼éam Ci─Ö do samodzielnego wykonania bitej ┼Ťmietany, a wersja z zast─ůpieniem cukru miodem przypad┼éa Ci do gustu. Je┼Ťli tak si─Ö sta┼éo, to podziel si─Ö tym wpisem ze swoimi znajomymi. Jeste┼Ť u mnie pierwszy raz? Zerknij tutaj, gdzie przede wszystkim opisuj─Ö moje podej┼Ťcie do przygotowywania deser├│w bez cukru.

Posz┼éo szybko i g┼éadko, czy mia┼éa┼Ť jakie┼Ť problemy z przygotowaniem deseru? Podziel si─Ö tym w komentarzu poni┼╝ej. A mo┼╝e masz jakie┼Ť pytania lub sugestie? Napisz do mnie wiadomo┼Ť─ç na paulina@deserybezcukru.pl lub skorzystaj z gotowego formularza o tutaj.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
4 miesi─Öcy temu

[…] ciasto mo┼╝esz upiec w formie na tart─Ö. Tak wi─Öc wystarczy wtedy na┼éo┼╝y─ç dowolny krem lub bit─ů ┼Ťmietan─Ö, udekorowa─ç owocami i deser b─Ödzie […]

trackback
9 miesi─Öcy temu

[…] Ubij ┼Ťmietan─Ö z serkiem mascarpone i miodem. W tym celu mo┼╝e si─Ö przyda─ç wpis o bitej ┼Ťmietanie. […]

WTW
WTW
1 rok temu

Przepis petarda, zamierzam przetestowac dzis po poludnu